Je huisdier begraven in de tuin: mag dat?


Wanneer je een geliefd huisdier verliest ga je door een emotionele tijd en komen er veel beslissingen op je af. Je wilt natuurlijk een passende laatste rustplaats vinden voor je trouwe vriend. Ben je benieuwd of het mogelijk is om je kat, hond, konijn of ander huisdier in de tuin te begraven? In dit artikel vertel ik je alles over een huisdier begraven, zoals de wetgeving omtrent het begraven van huisdieren in Nederland. Ook geef ik je tips om je trouwe vriend op een respectvolle manier te begraven, in de tuin of op een dierenbegraafplaats. 

Mag je een huisdier begraven in je eigen tuin?

Hier alvast het korte antwoord waar je waarschijnlijk naar op zoek bent: ja, je mag je huisdier gewoon in je eigen achtertuin begraven!

Het verlies van een geliefd huisdier

Een huisdier is vaak een belangrijk onderdeel van het gezin. De band die je met je dier opbouwt, kan erg sterk zijn – soms zelfs sterker dan de band die je hebt met een ander mens! De liefde van een dier is onvoorwaardelijk. Het verlies van je huisdier kan daarom even zwaar zijn als het verlies van een familielid of goede vriend. In deze moeilijke tijd is het dan ook logisch dat je een mooie en waardige manier zoekt om afscheid te nemen en je huisdier te herdenken.

Een eigen plekje in de tuin kan een mooi en toegankelijk eerbetoon zijn. Op die manier ben je altijd dichtbij je geliefde huisdier. Voordat je besluit om je huisdier in de tuin te begraven, is het belangrijk om op de hoogte te zijn van de wetgeving in Nederland.

De wet in Nederland omtrent het begraven van huisdieren

In Nederland is het gelukkig gewoon toegestaan om kleine huisdieren, zoals honden, katten, konijnen en knaagdieren, in de eigen tuin te begraven. Wel moet je aan enkele voorwaarden voldoen. Allereerst moet het dier zijn overleden aan natuurlijke oorzaken of geëuthanaseerd zijn door een dierenarts. Het is verboden om een dier dat is overleden door ziekte, zoals een besmettelijke ziekte, in de tuin te begraven, vanwege het risico op besmettingen.

Daarnaast moet je rekening houden met afstanden: het graf moet minimaal 75 centimeter diep zijn en minimaal 50 centimeter verwijderd zijn van de erfgrens. Ook moet het graf minstens 30 meter verwijderd zijn van openbare wateren en waterwingebieden. Zorg ervoor dat je aan deze eisen voldoet om problemen met de gemeente of met de buren te voorkomen.

Een ander punt om rekening mee te houden is of je binnenkort van plan bent te verhuizen. Woon je in een huis waar je niet lang blijft, kan het slim zijn om een andere optie voor de uitvaart van jouw huisdier te bedenken. Je zou je huisdier bijvoorbeeld kunnen cremeren, zodat je de urn met as altijd bij je kunt houden. Deze urn zou je zelfs bij je volgende woning, als je van plan bent daar wel langer te blijven wonen, in de tuin kunnen begraven als urnengraf.

Zo begraaf je jouw huisdier in de tuin

Zodra je zeker weet dat je aan de wettelijke eisen voldoet, kun je beginnen met het voorbereiden van een waardig afscheid voor je huisdier. Kies een rustige en mooie plek in je tuin waar je je huisdier wilt begraven. Graaf vervolgens een gat van minimaal 1 meter diep en zorg ervoor dat je de juiste afstanden in acht neemt zoals hierboven staat vermeld. Wikkel je huisdier in biologisch afbreekbaar materiaal, zoals een katoenen of linnen doek of een milieuvriendelijke lijkwade. Ben je handig? Dan kun je zelfs een kleine grafkist van hout timmeren, of een mandje vlechten van riet. 

Plaats het lichaam van je huisdier voorzichtig in het gat. Neem de tijd om dit moment rustig te ervaren en doe wat voor jou goed voelt. Misschien wil je nog iets zeggen, of wil je in stilte het leven van je huisdier eren door de mooie momenten die jullie hadden te herinneren. Bedek het graf met aarde zodra het moment voor jou goed voelt. Je kunt ervoor kiezen om een gedenkteken of een speciale plant bij het graf te plaatsen, zodat je dit plekje altijd kunt vinden om je huisdier te herdenken.

Andere opties om je huisdier te begraven

Vind je het begraven van je huisdier in de tuin toch geen goed idee? Dan zijn er veel andere opties die je kunt overwegen. Zo kun je jouw huisdier bijvoorbeeld op een speciale dierenbegraafplaats begraven. Dierenbegraafplaatsen bieden een serene en waardige rustplaats voor je huisdier en zorgen voor professioneel onderhoud van de graven. Bovendien kan het een troostrijke gedachte zijn dat je huisdier in gezelschap van andere geliefde huisdieren ligt.

De kosten voor een graf op een dierenbegraafplaats variëren afhankelijk van de locatie, grootte van het graf en de gewenste diensten. Meestal zijn de kosten inclusief het openen en sluiten van het graf, een bepaalde onderhoudsperiode en een eenvoudig gedenkteken. Voor extra diensten, zoals een persoonlijke gedenksteen, kunnen extra kosten in rekening worden gebracht. 

Je kunt er ook voor kiezen om je huisdier te laten cremeren bij een dierencrematorium. Hierbij kun je kiezen tussen een individuele crematie, waarbij je de as van je huisdier terugkrijgt, of een gezamenlijke crematie, waarbij de kosten vaak lager zijn. De as kun je laten uitstrooien of zelf meenemen naar huis in een speciale urn.

Welke optie je ook kiest, het verlies van een geliefd huisdier is en blijft een moeilijke ervaring. Neem vooral goed de tijd om voor jezelf de juiste optie te bepalen. Het begraven van je huisdier in je eigen tuin kan een mooie en persoonlijke manier zijn om afscheid te nemen, mits je aan de wettelijke eisen voldoet. Uiteindelijk is het belangrijkste dat je op een liefdevolle wijze afscheid kunt nemen van je trouwe vriend, op een manier die precies bij jou en de band die je met je huisdier had past.


Bron: Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit – Wat moet u doen met dode huisdieren.

Vorige
Vorige

Wat zeg je tegen iemand die stervende is en binnenkort doodgaat?

Volgende
Volgende

Waarom het een goed idee is om je eigen uitvaart te plannen